Wat is judo?

De Japanse sport judo is een sport voor jong en oud en voor jongens en meisjes. Een judoka gebruikt de kracht van zijn tegenstander om deze te overmeesteren.

Judo werd door Jigoro Kano (1860-1932) ontwikkeld vanuit de traditionele Japanse vechtkunst Jiu-Jitsu en het is niet zomaar een sport.


Kano beschouwde het zelfs als een opvoedkundige methode. Door judo leer je positief om te gaan met je agressie en judo is bovendien beschaafd. Je leert je tegenstander te overmeesteren zonder hem/haar te blesseren. Een van de belangrijkste uitspraken van Kano luidt: ‘Judo kan je alleen maar leren door het te doen!’ Bij judo staat zelfbeheersing centraal, waarbij de geestelijke, lichamelijke en motorische ontwikkeling voorop staat. Het leren omgaan met winst en verlies en respect hebben voor de tegenstander is een basis om veilig met elkaar te kunnen judoën. Kinderen met weinig zelfvertrouwen, krijgen meer vertrouwen in hun eigen kunnen.

Judo betekent de zachte weg. Het woord komt van twee Japanse woorden -ju- wat zacht of meegevend betekent en -do- , wat staat voor weg of pad. De zachte zijde van het judo zit hem in de opvatting en techniek.

Judo en ontwikkeling
Judo om het bewegen
Je beweest veel op verschillende manieren. Je duwt, tilt, draagt, balanceert,enzovoort. Soms ga je hierdoor oo andere spelletjes leuk vinden.

Judo voor het lichaam
Omdat je zoveel verschillende dingen moet doen, leer je goed hoe je:
- Je lichaam het best kunt gebruiken om zo sterk mogelijk te zijn (KRACHT)
- Zo steving mogelijk te blijven staan (BALANS)
- Met je armen, je benen en je hoofd op hetzelfde moment verschillende

bewegingen kunt maken
- Je conditie kunt bijhouden en verbeteren (UITHOUDINGSVERMOGEN)

De belangrijkste judoregels zijn:

Schuiven naar boven